Az Európai Uniónak még időben fokoznia kell a TikTok közösségi média-platformmal kapcsolatos intézkedéseit, “mielőtt túl késő lenne” – állítja a Consumer Choice Center kedden az EU döntéshozóinak címzett állásfogalásában.

Az Európai Bizottság belső piacért felelős EU-biztosa, Thierry Breton videóhíváson keresztül tárgyalt a kínai minivideó-megosztó platform vezérigazgatójával, Sou Ce Csuval. A biztos a megbeszélés kapcsán a TikTok elsősorban tizenéves közönségére utalva jelentette ki, hogy „fiatalabb közönséggel nagyobb felelősség is jár”.

Brenton a bejelentkezés során hangsúlyozta, hogy a TikTok az európai fiatalok millióit elérő platform, ezért teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jogszábályoknak. Különösen igaznak találta ezt a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabály esetében. A politikus élesen megkérte a TikTok vezérigazgatóját, hogy “a lehető leghamarabb mutassa be nemcsak az erőfeszítéseket, hanem azok eredményeit is”.

Virágzik rajta az orosz propaganda?

A tárgyalást egy kilenc nappal korábbi, január 10-én megejtett személyes brüsszeli találkozó előzte meg. Ekkor Sou Ce Csu több biztossal is eszmecserét folytatott a platform európai jövőjéről. Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke a találkozón közölte, nem szabad, hogy kétséges legyen, az európai felhasználók adatai biztonságban vannak és nincsenek kiszolgáltatva harmadik országbeli hatóságok illegális hozzáférésének. Emmanuel Macron francia elnök pedig hozzátette: „megtévesztően ártatlannak tűnik”, de függőséget okoz és orosz dezinformációt terjeszt a TikTok.

Read the full text here