Először Ronald Trump elnöksége alatt merült fel a TikTok nevű, rendkívül népszerű alkalmazás betiltásának gondolata. A kezdeményezés támogatói arra hivatkoztak, hogy a kínai fejlesztésű program a háttérben érzékeny, személyes adatokat gyűjt a felhasználókról, amelyek a kínai titkosszolgálatokhoz is eljuthatnak. Akkor sokan úgy gondolták, hogy ez az ügy is része annak a gazdasági háborúnak, amely az Egyesült Államok és Kína között zajlik. Azaz, nem kell a felvetést túl komolyan venni, az amerikaiak így akarnak egy kínai sikertörténetet lejáratni.

Ehhez képest újabban hetente jelennek meg hírek arról, hogy Európában és Észak-Amerikában betiltják a TikTok használatát a kormányzati eszközökön.

Emmanuel Macron tavaly decemberben azzal vádolta meg a „Peking által politikailag erőteljesen szabályozott” közösségi médiás felületet, hogy orosz propagandát terjeszt. A francia államfő arról is beszélt a fiatalkorúak mentális egészségéről folytatott szakmai találkozón, hogy a TikTok „valódi függőséget” okoz a gyerekek körében.

Read the full text here